Scrie Doamne in cartea vietii pe toti binefacatorii acestui sfant locas

Gânduri pentru Săptămâna Mare
Sf. Nicolae Velimirovici


Să iubești pre Domnul Dumnezeul tău, cu toată inima ta. (Matei 22:37)
1. În aceasta saptamâna urmeaza pasii Domnului Hristos si fii mereu alaturi Lui, spre deosebire de judecatorii si chinuitorii Lui. Si iubeste-L cu toata inima ta.

2. Muta-te duhovniceste în acele zile si în acele întâmplari, si saruta-I poala si mânecile vesmintelor, nu îndeparta inima ta de la El. Când îi auzi pe prigonitorii Lui cum soptesc: „Vinovat e!” tu striga-le în urechi: „Drept e!” Iubeste-l pe Cel ce te iubeste, cu toata inima ta !

3. Când Evreii Îl palmuiesc, tu întinde mâna ta în aparare si primeste palma în locul Lui. Când Îl scuipa, tu spune: „Scuipatorilor, ce veti arunca unii altora în fata, daca asupra Lui folositi tot scuipatul vostru, toata alcatuirea voastra?”

4. Când Pilat Îl întreaba pe tacutul Domn: „Ce este adevarul?”, tu marturiseste si spune: „Iata, El este Adevarul dumnezeiesc viu si întrupat”. Când ostasii Romani Îl biciuiesc, tu stai lânga El si spune fiarelor: „Fiii lupoaicei, vesnici purtatori de moarte, nu biciuiti pe Mielul lui Dumnezeu cel purtator de viata, Care da viata împaratiei voastre a mortii”.

5. Mergi dupa El pe Calea Patimilor, si poarta crucea Lui împreuna cu Simon Kirineanul si împreuna cu fericita Veronica sterge-I fata de praf si sânge si împreuna cu Mironositele plângi si umezeste-I buzele uscate cu un pahar de apa rece si racoreste-I fruntea înfierbântata. Daruieste-I întreaga inima ta si iubeste-L cu toata inima ta în ceasurile umilintei Lui.

6. Când auzi lovitura ciocanului asupra preacinstitelor Sale mâini, tu striga de durere. Când sunt batute cuiele în preacinstitele Sale picioare, tu iarasi vaita-te, ca si cum fierul s-ar înfige în trupul tau.

7. Închina-te Preasfintei Sale Maici si saruta poala si mânecile vesmintelor sale. Nu-i spune nimic. Nu o întreba nimic. Închina-te înca o data sfintei sale dureri. Si înca o data sfintei sale taceri. Spune în sine-ti: „Preacinstita Maica, si eu Îl iubesc cu toata inima mea.”

8. Scoate inima ta si pune-o în trupul Sau si uita de sine. Fii în El si rabda ce rabda El si cu totul sa mori pentru sine. Mori înaintea Lui.

9. Când Iosif si Nicodim Îl pogoara în mormânt, tu cauta sa fii împreuna cu El în mormânt. Închipuie-ti ca nu esti viu în aceasta lume. Ca o umbra sa stai undeva aproape de mormânt si viata ta sa o privesti ca fiind în mormânt. Si îti va fi dulce, foarte dulce, moartea cu El si întru El.

10. Oare cu cât mai dulce va fi învierea cu El si întru El, când a treia zi te vor lumina îngerii la mormânt?! Ostenii Împaratului merg înaintea Împaratului, fetele lor-s ca fulgere arzatoare, iar vesmintele albe-s ca zapada. Iar când îngerii lui Dumnezeu vor lumina în întunericul Golgotei si în întunericul sufetului tau, atunci te vei simti ca un om nou.

11. Si când, tremurând, vei privi Minunea Minunilor si nu vei sti daca sa te ascunzi sau sa fugi sau sa i te arati, iata, El întâiul se va apropia de tine si ca pe Maria te va chema dupa nume. Iar când El te va numi prin glasul Lui, ca printr-un fir electric va intra în tine un nou curent, o noua viata, o noua putere. Si El îti va întoarce inima ta, ti-o va da si pe a Lui. Si tu, tremurând, vei cadea la picioarele Lui si, printre suspine, vei striga precum Toma: Domnul Meu si Dumnezeul Meu, slava Tie!

*

Urâciunea aduce cearta, iar dragostea acopera toate gresalele. (Pildele lui Solomon 10:12)

Binecuvântati pre cei ce blestema pre voi, si va rugati pentru cei ce fac voua necaz. (Luca 6:28)

Si nu judecati si nu va veti judeca; nu osânditi si nu va veti osândi, iertati si vi se va ierta. (Luca 6:37)

Ca nu au trimes Dumnezeu pre Fiul sau în lume ca sa judece lumea, ci ca sa se mântuiasca lumea prin El. (Ioan 3:17)


(SFÂNTUL NICOLAE VELIMIROVICI, Inima în Marele Post, Ed. Predania)