Scrie Doamne in cartea vietii pe toti binefacatorii acestui sfant locas

De ce aprindem candela inaintea icoanelor
Din scrisorile misionare ale Sfântului Nicolae Velimirovici

În primul rând, deoarece credinta noastra e lumina.
Hristos a zis: Eu sunt lumina lumii. Lumina candelei ne aduce aminte de lumina cu care Hristos lumineaza sufletele noastre.

În al doilea rând, ca sa ne aduca aminte de caracterul luminos al sfântului în fata caruia aprindem candela – fiindca sfintii sunt numiti fii ai luminii.

În al treilea rând, ca sa ne slujeasca drept mustrare pentru faptele noastre întunecate si pentru gândurile si dorintele noastre rele, si sa ne cheme la calea sfinteniei evanghelice, ca astfel sa ne ostenim cu râvna pentru a împlini porunca Mântuitorului: asa sa lumineze lumina voastra înaintea oamenilor, ca sa vada lucrurile voastre cele bune.

În al patrulea rând, ca sa aducem o mica jertfa lui Dumnezeu, Care a jertfit totul pentru noi. Un mic semn al marii noastre recunostinte si luminoasei noastre dragoste pentru Cel de la Care cerem în rugaciune si viata si sanatate si mântuire si tot ce ne poate da numai nemarginita dragoste cereasca.

În al cincilea rând, ca sa fie o sperietoare pentru puterile cele rele, care navalesc uneori asupra noastra si la rugaciune si ne abat gândurile de la Facatorul nostru – fiindca puterile cele rele iubesc întunericul si fug de orice lumina, mai ales de cea care este închinata lui Dumnezeu si sfintilor Lui.

În al saselea rând, ca sa ne dea imbold la ardere de sine. Precum untdelemnul si fitilul ard în candela, supuse voii noastre, asa sa arda si sufletele noastre cu flacara dragostei în toate patimirile, supuse totdeauna voii lui Dumnezeu.

În al saptelea rând, ca sa ne învete ca dupa cum candela nu poate sa se aprinda fara mâna noastra, nici inima noastra, aceasta candela launtrica a noastra, nu poate Sa se aprinda fara sfântul foc al harului Dumnezeiesc, chiar daca ar fi plina cu toate virtutile – fiindca toate virtutile noastre sunt ca un combustibil, iar de la Dumnezeu este focul ce le aprinde.***Rugaciune la aprinderea candelei.Prea Sfânta si Înalta Treime, primeste dragostea mea înaintea ta si arde în focul Dumnezeirii Tale faradelegile mele si sterge multimea rautatilor mele si da-le îngroparii si uitarii Tale, Doamne. Amin!

Prea Sfânta Nascatoare de Dumnezeu, fa bine primita lumina darului meu si o du înaintea Fiului si Dumnezeulului nostru pentru iertarea pacatelor noastre! Amin!
(extrase din: Raspunsuri la întrebari ale lumii de astazi, vol. I – Sf. Nicolae Velimirovici)