Scrie Doamne in cartea vietii pe toti binefacatorii acestui sfant locas

De ce te apropii de mine tu, o eretic─â...?

În urma cu 6 ani în biserica noastra a venit icoana Sfantului Patapie, icoana adusa din Grecia de niste credinciosi, de la pestera sfântului, din Loutraki.
Pâna astazi multi sunt credinciosii care afirma ca au simtit pace si usurare în sufletele lor dupa ce au adresat calde rugaciuni Sfântului în fata acestei icoane.

În cartea "Minunile - marturie a dreptei credinte. Despre adevarul Ortodoxiei si ratacirile papismului", Parintele Damaschin Grigoriatul expune urmatoarea minune de la pestera Sfantului Patapie:

În Germania traiesc, de foarte multa vreme, mii de emigranti ortodocsi din Grecia. S-a întâmplat adeseori ca multi dintre ei, mai ales cei tineri, sa -si gaseasca acolo partenerul de viata, sotul sau sotia, care de obicei apartin unei alte confesiuni crestine.

Domnul Gheorghe Y. traia ca imigrant de multi ani în Germania. Acolo s-a casatorit cu o doamna care se nascuse catolica. Au facut cununia la Biserica Ortodoxa, dar femeia nu a dorit sa treaca în religia sotului ei, cu toate ca mai târziu copiii lor au fost botezati tot dupa credinta tatalui.

În 1985, au hotarât sa se întoarca în Grecia si au mers pentru perioada de vara în orasul Loutraki din Corint. Pe un munte, în apropiere, lânga pestera cuviosului Patapie, se afla o manastire de maici, unde se pastreaza si moastele acestui sfânt. Potrivit izvoarelor istorice, se pare ca sfântul fie a trait, si s-a nevoit în acesta pestera, fie a fost adus de ucenicii sai de la Constantinopol si îngropat aici.

Într-o zi, cei doi soti s-au hotarâtsa mearga sa viziteze manastirea si sa se închine la moastele sfântului. S-au asezat la coada formata de ceilalti credinciosi, care venisera sa se închine si au asteptat sa le vina rândul. Mai întâi s-a închinat barbatul. Când i-a venit rândul sotiei, aceasta deodata a lesinat, fiind prinsa la timp de cei care veneau în spatele ei si scoasa afara pe brate. Când si-a revenit, sotul a întrebat-o ce s-a întâmplat, de ce i-a venit rau...? Atunci ea l-a întrebat: " Bine, dar voi n-ati vazut si n-ati auzit nimic? Sfântul mi s-a aratat, m-a împins si mi-a spus: De ce te apropii de mine tu, o eretica...?" Din acea clipa, dupa ce s-au întors acasa, femeia a cerut sa participe la lectii de catehizare în credinta ortodoxa si apoi s-a botezat. În semn de multumire catre sfântul care a adus-o la adevarata credinta, femeia a scris o scrisoare catre stareta manastirii. Printre alte cuvinte de multumire a scris si urmatoarele rânduri: "Înainte de a ma boteza credeam si citeam despre Hristos, dar dupa botez, traiesc întru Hristos!"

Orice comentariu fata de aceasta marturisire este de prisos!