Scrie Doamne in cartea vietii pe toti binefacatorii acestui sfant locas

Sfântul Nou Mucenic Damian,
monahul din Mirihovo, Agrafa, Grecia (14 Februarie)
Acesta se nascu în satul Mirihovo, din tinutul Agrafa al Greciei, din printi evlaviosi. Fiind atras înca din frageda pruncie de viata monahala, intra în Manastirea Filotheu din Sfântul Munte Athos.

Mai târziu, cautând o vietuire mai aspra, merse la o sihastrie unde spori duhovniceste. Mai târziu, se simti chemat sa paraseasca manastirea pentru binele celorlalti si al sau. Deci mergând în tinutul îndepartat al Muntelui Olimp, începu a propovadui în sate si în târguri, îndemnând oamenii la pocainta si la ascultarea poruncilor lui Dumnezeu.

Însa unii credinciosi nu l-au primit cu bucurie si nici nu i-au primit cuvântul. Dimpotriva, l-au învinuit ca este un sartlatan si l-au amenintat cu bataia. Deci parasind acel loc, sfântul Damian merse în tinuturile Kissavo, Larissa si Agrafa, unde avu încercari asemanatoare. Din pricina acestor respingeri, se întoarse în Kissavo unde, împreuna cu alti calugari, întemeie o manastire închinata sfântului Ioan Botezatorul. Apoi continua acolo propovaduirea, caci cuvintele sale ajungeau la oamenii care veneau pentru slujbe si sfat duhovnicesc.

Într-o zi, pe când Damian mergea cu o ascultare spre un sat vecin, fu oprit de niste musulmani care îl învinuira ca propovaduieste împotriva lucrului duminica si pentru ca sprijina credinta crestinilor ortodocsi. Pentru aceasta îl luara, îl aruncara în temnita, batându-l tare si punându-l în lanturi. Când sfântul Damian fu dus dinaintea cadiului, i se dadu sa aleaga între lepadarea de credinta lui sau moartea. El însa se arata neclintit în fata oricarei încercari de a-l îndupleca, pricina pentru care primi osândirea la moarte. Deci, scotându-l din temnita, îl spânzurara. Pe când atârna de streang, un musulman îl lovi în cap cu un topor, taindu-i totodata si streangul. Sfântul mucenic cazu la pamânt, nefiind înca mort. Atunci calaii îl luara si îl aruncara în foc, iar cenusa sa fu aruncata în râul Peneios. Astfel primi sfântul Damian, monahul din Mirihovo, Agrafa, cununa cea cu buna mireasma a muceniciei la 14 februarie 1568.
+ * + * +
Viata sa poate fi aflata în