Scrie Doamne in cartea vietii pe toti binefacatorii acestui sfant locas

Icoanei Tale celei sfinte, numita Îndrumatoarea, închinându-i-ne acum cu multa credinta, Te laudam, Curata Fecioara, caci ea ne-a fost adusa în chip minunat, în ziua Sfântului Ierarh Nicolae, revarsând catre noi minunile Tale si izbavindu-ne din toate nevoile; de aceea, cu dragoste strigam Tie: Slava milostivirii Tale, Curata, Slava pavezei Tale, Slava purtarii Tale de grija, Una Prealaudata.

Troparul Preasfintei Îndrumatoare (glas I)Pe cei ce cauta cu credinta la acoperamântul Tau cel minunat si la apararea Ta cea calda, Fecioara Îndrumatoare, Maica lui Hristos Dumnezeu, scapa-i din toata boala si toata nevoia si toate necazurile si încercarile; ca toti catre tine îndreptam privirile si chemam numele Tau cel preasfânt, Stapâna.

Al doilea tropar al Preasfintei Îndrumatoare

Paraclisul Icoanei Preasfintei Născătoare de Dumnezeu Hodighitria – Îndrumătoarea -
La praznicul Icoanei Îndrumatoarei
21 ianuarie
Nu pentru virtutile noastre, ci din marea mila a Împaratesei Cerurilor, pentru tamaduirea sufleteasca a închinatorilor si enoriasilor parohiei noastre, Icoana Preasfintei Nascatoare de Dumnezeu Hodighitria - Îndrumatoarea, a poposit în biserica "Sf. Mare Mucenita Ecaterina" într-un mod cu totul si cu totul minunat, în ziua celui ce face tuturor daruri, atât pentru copii, cât si pentru pruncii cei duhovnicesti ca noi, Sf. Ierarh Nicolae.

De atunci, cu multa evlavie, cei râvnitori au început sa faca rânduiala de 40 de zile, rânduiala ce tot din pronia Imparatesei s-a încheiat in preajma praznicului Icoanei Îndrumatoarei. În urma relatarii lor, s-au întâmplat în vietile multor credinciosi multe fapte minunate, mai mici sau mai mari, de vindecari, de bucurii si liniste în familie, de pastrarea serviciului, când sanse omenesti nu prea mai erau.

Chiar si noi, preotii, ne-am minunat ca în scurt timp biserica noastra a fost împodobita cu acoperis, dar mai ales podoaba cea mai de pret a fost aceea de a avea în mijlocul nostru un diacon (dascalul de pâna atunci al bisericii) care sa-i înalte Maicii rugaciuni de proslavire.

Nadajduim ca cea care singura a venit în mijlocul nostru, sa ne îndrume si sa ne povatuiasca, tot Ea va mijloci la Tronul Sfintei Treimi, întru tot laudate, pentru binele si mântuirea noastra.

Va punem la inima cuvintele minunatului parinte Arsenie Papacioc: "sa stiti ca oricare ar fi motivul întristarilor si al supararilor, sunt numai de la draci! Cum e posibil sa deznadajduim când avem un frate atât de grozav si de puternic, care este Hristos, si o mama atât de cuprinzatoare, peste tot, care e Maica Domnului! Avem pe Maica Domnului, daca este atât: este destul! Maica Domnului este o noua lume, Maicii Domnului îi place sa stea la capatâiul suferinzilor, desi stapâneste întrg cerul si pamântul. Este o enorm de mare greseala, cum ziceam, sa nu îi ceri nimic! Este foarte suparata pe acei care nu îi cer nimic! Ati venit la un praznic ceresc sub obladuirea, mângâierea, bucuria, nespup de marea vesnicie fericita a Maicii Domnului!

Asa sa va ajute Dumnezeu!"Pr. Liviu Ghenceaua

Parohia "Sf. Mare Mc. Ecaterina"

Constanta, 21 ianuarie 2012