Scrie Doamne in cartea vietii pe toti binefacatorii acestui sfant locas

De ce te apropii de mine tu, o eretică...?

În urma cu 6 ani în biserica noastra a venit icoana Sfantului Patapie, icoana adusa din Grecia de niste credinciosi, de la pestera sfântului, din Loutraki.
Pâna astazi multi sunt credinciosii care afirma ca au simtit pace si usurare în sufletele lor dupa ce au adresat calde rugaciuni Sfântului în fata acestei icoane.

În cartea "Minunile - marturie a dreptei credinte. Despre adevarul Ortodoxiei si ratacirile papismului", Parintele Damaschin Grigoriatul expune urmatoarea minune de la pestera Sfantului Patapie:

În Germania traiesc, de foarte multa vreme, mii de emigranti ortodocsi din Grecia. S-a întâmplat adeseori ca multi dintre ei, mai ales cei tineri, sa -si gaseasca acolo partenerul de viata, sotul sau sotia, care de obicei apartin unei alte confesiuni crestine.

Domnul Gheorghe Y. traia ca imigrant de multi ani în Germania. Acolo s-a casatorit cu o doamna care se nascuse catolica. Au facut cununia la Biserica Ortodoxa, dar femeia nu a dorit sa treaca în religia sotului ei, cu toate ca mai târziu copiii lor au

Sfaturi practice în Biserică: În Săptămâna Luminată nu se posteşte
Săptămâna care începe în noaptea de Paşti este încărcată de bucuria şi veselia ce izvorăsc din Lumina Învierii lui Hristos. Această prezenţă şi stare de înălţare duhovnicească, acest ospăţ de bucurie profundă nu sunt compatibile cu postul. Tocmai de aceea, Sfânta Biserică a rânduit ca în aceste zile să fie dezlegare la toate bucatele. "Pot, oare, prietenii mirelui să postească cât timp este mirele cu ei? Câtă vreme au pe mire cu ei, nu pot să postească." (Mc. 2, 19) Este vreme de post şi este vreme de bucurie.
[...Detalii]

Gânduri pentru Săptămâna Mare
Sf. Nicolae Velimirovici


Să iubești pre Domnul Dumnezeul tău, cu toată inima ta. (Matei 22:37)
1. În aceasta saptamâna urmeaza pasii Domnului Hristos si fii mereu alaturi Lui, spre deosebire de judecatorii si chinuitorii Lui. Si iubeste-L cu toata inima ta.

2. Muta-te duhovniceste în acele zile si în acele întâmplari, si saruta-I poala si mânecile vesmintelor, nu îndeparta i

Invațătură în Duminica Sfintei Cruci - Sf. Ioan de Kronstadt


Crucii Tale ne închinam, Stapâne,
și sfântă învierea Ta o laudăm și o slăvim


Scoțând din adâncul altarului, de pe sfânta masa, de viață Făcătoarea Cruce a Domnului și înfațișând-o credincioșilor spre închinare și sărutare, ce urmarește Sfânta Biserică? Urmarește ca fiii ei, care străbat arena Postului luptându-se cu multpatimașul lor trup și cu diavolul (care mai ales în vremea Postului trimite sageți aprinse în trupul lor), privind la Cruce și închipuindu-și viu patimirile Domnului nostru Iisus Hristos, pe care le-a rabdat în Preacuratul Său Trup pentru a noastră mântuire, să se întărească

Liturghia Darurilor mai înainte sfinţite
Liturghia Darurilor mai inainte sfintite este cea de-a treia Liturghie a Bisericii Ortodoxe. Liturghia Darurilor se poate savarsi in orice zi a Postului Mare (cu exceptia zilelor de sambata si

Canonul cel Mare
poze din prima saptamana a Postului MareCanonul cel Mare este un canon de pocainta, adica un lung imn liturgic (peste 250 stihiri), alcatuit din 9 cantari bogate, compuse la randul lor din stihiri scurte de pocainta, ritmate de invocatia "Miluieste-ma, Dumnezeule, miluieste-ma!", cerere care aminteste de rugaciunea vamesului din prima duminica a perioadei Triodului.

Canoanele liturgice au aparut la sfarsitul secolului al VII-lea si inceputul secolului al VIII-lea, inlocuind in mare masura imnele liturgice numite "Condac". Totusi, intre cantarea a 6-a si a 7-a a fiecarui Canon se mai pastreaza un Condac urmat de un Icos. Canoanele au fost compuse la inceput de crestini sirieni elinizati din Palestina, sunt mai sobre din punct de vedere muzical si au un continut teologic mai accentuat.

Canonul liturgic are noua cantari mai lungi formate din multe stihiri scurte, iar aceste noua intercalau la inceput cele noua cantari biblice folosite in viata liturgica rasariteana:

1. Cantarea lui Moise (Iesire 15, 1-19)
2. Noua cantare a lui Moise (Deuteronom 32, 1-43)
3. Rugaciunea Anei, mama lui Samuel (I Regi 2, 1-10)
4. Rugaciunea profetului Avacum (Habacuc) (Avacum 3, 2-19)
5. Rugaciunea lui Isaia (Isaia 26, 9-20)
6. Rugaciunea lui Iona (Iona 2, 3-10)
7. Rugaciunea celor Trei tineri
8. Cantarea celor Trei tineri (Sfanta Scriptura, Editia Sfantului Sinod, 1998, p. 950-951)
9. Cantarea Nascatoarei de Dumnezeu (Luca 1, 46-55) si Rugaciunea lui Zaharia, tatal Sfantului Ioan Botezatorul (Luca 1, 68-79)

Fiecare cantare a Canonului incepe cu un Irmos (o strofa datatoare de ton), se conti
Sfinţii închisorilor


Reportaj realizat de Antena 3 in cadrul emisiunii "În premiera", având ca subiect canonizarea noilor martiri din inchisorile comuniste din tara noastra.Cuvinte în Duminica Înfricoşatoarei Judecăţi
Sfântul Luca al Crimeei


Judecata constiintei si judecata lui Dumnezeu

In acesta duminica, prin pericopa evanghelica ce se citeste, Sfanta Biserica ridica putin din valul care acopera Judecata cea viitoare, ca sa ne indemne la pocainta si la indreptare in acest Post Mare.
Domnul l-a facut pe om dupa chipul si asemanarea Sa, dandu-i ratiune, inima si vointa libera. Ratiunea i-a dat ca sa ii lumineze calea vietii, sa faca deosebire intre bine si rau, intre folositori si vatamator. Inima i-a dat ca sa-L iubeasca pe Dumnezeu si sa-si iubeasca aproapele. Vointa libera i-a dat ca sa semene in sufletul sau semintele binelui si, prin incordarea acestei vointe, sa infaptuiasca in viata sa tot ce este mantuitor si folositor.
Daca omul urmeaza in viata sa glasul ratiunii, simtamintele dragostei si cerintele constiintei, el se poarta ca o fiinta rationala si libera – si cu cat face asta intr-o mai mare masura, cu atat isi intareste si isi dezvolta libertatea vointei. Dimpotriva, daca omul prefera in viata ceea ce este rau, vatamator, pacatos, el isi pierde pe zi ce trece libertatea vointei, prefacandu-se intr-un rob al pacatului si al patimilor – iar robul pacatului isi pierde demnitatea de om si rangul de fiu al lui Dumnezeu.
Nu e pe pamant om cu desavarsire mort du
CANTARE DE LAUDA
la Sfintii patruzeci de Mucenici


Mucenicii din lac, incatusati de ger,
Tinand cu tarie credinta cea sfanta, luminati de nadejde,
Strigat-au catre Dumnezeul lor Cel iubit: "Tu cel care lumea ai umplut de uimire
Cu infricosata-Ti jertfa si Inviere, viaza-ne si pe noi!
Taria cerului si toata zidirea pe Tine Te slaveste,
Iata, adancul, focul, grindina, zapada, gheata si arsita Iti dau Tie slava!
Marelui Moise, slugii Tale, Sprijinitor i-ai fost,
Si lui Iosua, feciorul lui Nun, iar mai pe urma lui Elisei,
Poruncind firii sa se imblanzeasca si apele sa le desparta.

Ajuta si acum credinciosilor Tai, precum odinioara.
Nu ingadui inghetului sa fie mai tare ca omul,
Ca nu cumva batjocoriti sa fim noi, cei patruzeci de Mucenici.
O, de voiesti, toate le poti, ca Cel Ce stapanesti peste toate.
Tu, de voiesti, poti preschimba gheata-n vapaie si vapaia-n gheata.
Pentru Numele Tau ne sfasie gerul ca o fiara turbata,
O, ajuta-ne noua, ca laudat sa fie numele Celui Atotputernic!"

Mucenicii din lac, incatusati de ger,
S-au incalzit de la lumina lui Dumnezeu cea cereasca.
Perit-au cu slava si au ramas tot patruzeci de Mucenici,
Spre spaima, ingrozirea si rusinea celor intunecati de necredinta.

Sf. Nicolae Velimirovici - "Proloagele de la Ohrida"

Pomenirea Cuviosului Gherasim de la Iordan
4 Martie (din Proloagele de la Ohrida)
Acest mare si minunat sfînt
s-a învatat viata de nevointe mai întîi în Tebaida Egiptului. Apoi s-a dus la Iordan unde a întemeiat un asezamînt monahal ce numara saptezeci de monahi. Aceasta mînastire exista acolo si astazi [1928, anul la care scria S f. Nicolae Velimirovici]. El a asezat niste anume rînduieli în mînastire, potrivit carora cinci zile din saptamîna monahii trebuiau sa sada în chiliile lor si sa împleteasca cosnite si presuri din trestie, în tot acest timp, ei nu trebuiau niciodata sa aprinda focul si sa se hraneasca doar cu putina pîine uscata si curmale. Usa chiliei trebuia sa ramîna în permanenta deschisa, ca oricine ar fi vrut sa poata sa intre si sa ia orice doreste. Sîmbata si duminica ei trebuiau sa se adune în biserica mînastirii. în aceste zile ei aveau masa de obste cu putine legume si putin vin spre slava lui Dumnezeu. Fiecare monah aducea la picioarele staretului lucrul lui savîrsit peste saptamîna. Fiecare monah avea o singura haina. Sfintul Gherasim însusi se conforma acestor rînduieli cel dîntîi, fiind un exemplu pentru toti. în timpul Sf
Sfanta Mare Mucenita Fotinia (Femeia Samarineanca)
26 februarie
Mieluseaua Ta, Iisuse, Fotini, striga cu mare glas: Pe Tine, Mirele meu, Te iubesc si pe Tine cautându-Te ma chinuiesc si împreuna ma rastignesc, si împreuna ma îngrop cu Botezul Tau; si patimesc pentru Tine, ca sa împaratesc întru Tine; si mor pentru Tine, ca sa viez pentru Tine; ci, ca o jertfa fara prihana, primeste-ma pe mine, ceea ce cu dragoste ma jertfesc Tie. Pentru Rugaciunile ei, ca un Milostiv, mântuieste sufletele noastre.

Troparul Sfintei Mucenite Fotini, Samariteanca – gl. al 4-leaPe vremea lui Neron, imparatul Romei, s-a pornit prigoana mare impotriva crestinilor. Caci dupa ce sfintii apostoli Petru si Pavel au patimit mucenicia, cautau si pe ucenicii lor sa-i piarda. Atunci, sfanta Fotini, aflandu-se cu Iosi, fiul ei, in cetatea Cartaginei, in Africa, propovaduia acolo Evanghelia lui Hristos, cu indrazneala. Iar Victor, fiul ei cel mai mare in varsta, facand vitejii mari in razboiul cu avarii, care se ridicasera cu oaste asupra romanilor, a fost facut general de catre imparat si a fost trimis, dupa aceea, in Italia, ca sa chinuiasca pe toti crestinii ce se aflau acolo.
Atunci ducele Sebastian, care era in Roma, auzind de el si chemandu-l la sine, i-a zis: stiu bine, generale, ca esti cres
Părintele Dionisie, duhovnicul mănăstirii Albac, judeţul Alba:
Cum desluşim glasul Domnului la Spovedanie
De multe ori când se vorbeste prea mult despre un anumit subiect acesta tinde sa se devalorizeze, sa-si piarda din substanta. Nu acelasi lucru se poate spune despre subiectele duhovnicesti. De 2000 de ani, în biserica, vorbim aparent despre aceleasi lucruri, despre credinta si har, despre pacat si virtute, despre împartasanie si spovedanie. Însa de fiecare data ni se descopera noi sensuri, noi întelesuri din care ne hranim si care ne ajuta sa crestem.

- Parinte Dionisie, cum trebuie sa se pregateasca omul pentru spovedanie?
- În primul rând, ca sa se pregateasca, omul ar trebui sa stie ce este spovedania.
Mi-aduc aminte ca am avut odata aici venita o persoana din Belgia, cu trei copilasi. Si cel mai mare dintre ei avea opt ani. Mama lui era românca, casatorita cu un italian, copiii botezati ortodocsi, dar cu nume italiene: Vincenzo, Leonardo... Si mama-sa îmi spune: „Uite, copilul meu mai mare ar trebui sa se spovedeasca, daca merge sa se împartaseasca”.
Copilul, foarte emotionat vine la spovedanie; si am început sa-l întreb:
„Stii ce-i spovedania? Te-ai mai spovedit?”
Zice: „Nu m-am spovedit, nu stiu bine ce este. E asa, sa-ti spui pacatele” – vorbea un pic mai rau româneste.
Zic: „Uite, omul, ai învatat la religie, este alcatuit din trup si suflet. Tu, când te joci afara, pe trup te murdaresti cu mizeria
Sfântul închisorilor
(18 februarie)


Părintele Arsenie Papacioc despre Spovedanie şi Împărtăşanie
"Un pacat ascuns devine si mai mare"

- Alegerea duhovnicului este un lucru extrem de greu. Abia în momentul în care gasim duhovnicul potrivit, constientizam câte urcusuri si coborâsuri are drumul pe care trebuie sa ne ducem propria cruce. Parinte, ce ne sfatuiti sa facem pentru a nu rataci de pe drumul cel bun?
- Vedeti dumneavoastra, aceasta stare de cercetare este, cum va spun eu întotdeauna, o stare de prezenta. La duhovnic nu mergeti la întâmplare, din simpla inertie si niciodata sa nu faceti o spovedanie, asa, traditional, rational, ci afectiv. Ca sa puteti gândi la mântuire, trebuie sa fiti bine spovediti, asta e taina care mântuieste. O spovedanie este, negresit, un fel de catehism. Permanent te cercetezi, iar când ajungi la duhovnic nu trebuie sa te rusinezi cu niciun chip: „Domnule, asta am facut!”. Ce rusine? Rusinea este arma diavolului, grozav de puternica. Si sa mai stiti ceva: daca pastrati un pacat ascuns sau spus sucit devine si mai mare. Nu trebuie sa va preocupe parerea duhovnic
Sfântul Nou Mucenic Damian,
monahul din Mirihovo, Agrafa, Grecia (14 Februarie)
Acesta se nascu în satul Mirihovo, din tinutul Agrafa al Greciei, din printi evlaviosi. Fiind atras înca din frageda pruncie de viata monahala, intra în Manastirea Filotheu din Sfântul Munte Athos.

Mai târziu, cautând o vietuire mai aspra, merse la o sihastrie unde spori duhovniceste. Mai târziu, se simti chemat sa paraseasca manastirea pentru binele celorlalti si al sau. Deci mergând în tinutul îndepartat al Muntelui Olimp, începu a propovadui în sate si în târguri, îndemnând oamenii la pocainta si la ascultarea poruncilor lui Dumnezeu.

Însa unii credinciosi nu l-au primit cu bucurie si nici nu i-au primit cuvântul. Dimpotriva, l-au învinuit ca este un sartlatan si l-au amenintat cu bataia. Deci parasind acel loc, sfântul Damian merse în tinuturile Kissavo, Larissa si Agrafa, unde avu încercari asemanatoare. Din pricina acestor respingeri, se întoarse în Kissavo unde, împreuna cu alti calugari, întemeie o manastire închinata sfântului Ioan Botezatorul. Apoi continua acolo propovaduirea, caci cuvintele sale ajungeau la oamenii care veneau pentru slujbe si sfat duhovnicesc.

Într-o zi, pe când Damian mergea cu o ascultare spre un sat vecin, fu oprit de niste musulmani care îl învinuira ca propovaduieste împotriva lucrului duminica si pentru ca sprijina credinta crestinilor ortodocsi. Pentru aceasta îl luara, îl aruncara în temnita, batându-l tare si punându-l în lanturi. Când sfântul Damian fu dus dinaintea cadiului, i se dadu sa aleaga între lepadarea de credinta lui sau moartea. El însa se arata neclintit în fata oricarei încercari de a-l îndupleca, pricina pentru care primi osândirea la moarte. Deci, scotându-l din temnita, îl spânzurara. Pe când atârna de streang, un musulman îl lovi în cap
PS Longhin de Bănceni – Conferinţa “Copii,calea spre Hristos”

Pentru a-l cunoaste mai bine pe PS Longhin si ce a facut el, cu ajutorul lui Dumnezeu, la Banceni puteti viziona acest film: Pr. Mihail Jar - Banceni
Intampinarea Domnului
2 februarie


Apostolul zilei de 1 februarie din anul 1840
Prin neurmatele judecati ale lui Dumnezeu,
un oarecare monah a pasit în arena ispitelor.În ziua intrarii sale în aceasta, s-a citit din prima Epistola soborniceasca a Sfântului Apostol Petru: Iubitilor, nu va mirati de focul aprins întru voi spre ispitire, si celelalte (I Pt 4,12).

Cu osebire l-au izbit pe monah cuvintele trâmbitate de Apostol: Vremea este a începe judecata de la casa lui Dumnezeu.Monahului i s-a parut ca aceste cuvinte fusesera rostite anume pentru el.

Prin lucrarea din afara a oamenilor si a demonilor, care sunt doar unelte ale dumnezeestii Pronii, se savarseste o judecata tainica, cea mai inalta judecata: judecata lui Dumnezeu.

Daca urmarea acestei judecati e pedepsirea, aceasta e darea in vileag de catre Dumnezeu a vinovatiei omului. Deci, in zadar ma socot drept, pedepsit pe nedrept, in zadar ma silesc, prin indreptatiri viclene, pe care eu insumi le recunosc in constiinta mea drept mincinoase, sa ma dezvinovatesc pe mine insumi si sa ii invinovatesc pe oameni.

Tu, care te socotesti pe tine insuti drept! Intoarce-ti privirile mintii asupra pacatelor tale, care sunt necunoscute oamenilor, insa cunoscute lui Dumnezeu si vei marturisi ca judecatile lui Dumnezeu sunt drepte, iar dezvinovatirea ta este viclenie nerusinata. Cu supunere evlavioasa inalta slavoslovie lui Dumnezeu si da dreptate uneltelor pe care El le-a ales spre pedepsirea ta. Pacea lui Hristos se va pogori in inima ta. Aceasta pace te va impaca cu necazurile tale: cu lepadarea de sine vei lasa totul si toate in voia lui Dumnezeu.

O singura grija, si numai una, va ramane in tine: grija de a te pocai in chip cat mai adanc si mai lucrator, cu acea pocainta care strica vrajmasia dintre om si Dumnezeu, ce il impropriaza pe om l
Murind pentru fratele tau -nu vei muri niciodata
În urma cu mai multi ani, la un mare si important spital din oras, fu adusa pentru tratament o fetita numita Maria. Ea suferea de o ciudata si rara boala, al carei unic tratament era, dupa câte se stia, o transfuzie de sânge de la fratiorul ei de numai 5 ani.

Acesta, la rândul lui, supravietuise în mod miraculos aceleiasi boli, si dezvoltase anticorpii necesari pentru a o combate. Prin transfuzie, Maria se putea vindeca si salva.

Medicul îi explica situatia micutului ei frate Andrei, si îl întreba daca el ar fi de acord sa-i doneze sângele sorei lui. Doar pentru un moment, Andrei paru ca reflexioneaza profund, înainte de a suspina adânc si de a spune, încet, dar hotarât: “Da, o voi face, daca ast
Icoanele in casa
De ce punem sfinte icoane în casa?Icoana nu poate lipsi din casa crestinului.
Prezenta icoanei arata ca acea casa este încrestinata, ca familia care locuieste acolo este crestina.

Icoana din casa este o marturisire a credintei în Dumnezeu. Icoana, prezenta a celui înfatisat în ea. Asa cum fotografia sau tabloul unei persoane dragi ne aduc, în fata, persoana draga pe care o reprezinta, tot asa si icoana ne poarta cu gândul la cel înfatisat în cea.

Icoana este o prezenta a celui înfatisat în ea: a Mântuitorului Hristos, a Maicii Domnului sau a sfintilor. Prezenta chipului unei persoane este într-o masura prezenta respectivei persoane. Chipul ne pune în legatura cu persoana pe care o reprezenta, ne ajuta sa ne ducem cu gândul la ea sau mai curând, aduce persoana respectiva în fata noastra, lânga noi, ne înlesneste o întâlnire cu ea.

Icoana ne ajuta sa ne rugam mai bine, pentru ca ne ajuta sa intram mai usor în legatura cu Dumnezeu, sa-L vedem în persoana Mântuitorului Hristos, sa simtim prezenta Maicii Domnului si a sfintilor pe care îi dorim împreuna rugatori cu noi si pentru noi.

Cine nu iubeste icoanele nu iubeste cu adevarat nici pe cei care sunt înfatisati în icoane. În ratacirea lor, sectantii spun ca nu e bine sa cinstim si sa ne închinam la icoane pentru ca sunt idoli, ca nu e bine sa te închini la o bucata de lemn sau hârtie, pentru ca asa spune legea lui Dumnezeu. Dar crestinii nu se închina la lemn sau hartie. Cine-si poate închipui ca mamele si buncile noastre îngenuncheaza, se roaga si plâng în fata unor bucati de lemn aceia se înseala amarnic si îsi dau în felul acesta masura întunecimii mintii lor. Cel mai simplu exemplu care este la îndemâna tuturor ne poate
De ce aprindem candela inaintea icoanelor
Din scrisorile misionare ale Sfântului Nicolae Velimirovici

În primul rând, deoarece credinta noastra e lumina.
Hristos a zis: Eu sunt lumina lumii. Lumina candelei ne aduce aminte de lumina cu care Hristos lumineaza sufletele noastre.

În al doilea rând, ca sa ne aduca aminte de caracterul luminos al sfântului în fata caruia aprindem candela – fiindca sfintii sunt numiti fii ai luminii.

În al treilea rând, ca sa ne slujeasca drept mustrare pentru faptele noastre întunecate si pentru gândurile si dorintele noastre rele, si sa ne cheme la calea sfinteniei evanghelice, ca astfel sa ne ostenim cu râvna pentru a împlini porunca Mântuitorului: asa sa lumineze lumina voastra înaintea oamenilor, ca sa vada lucrurile voastre cele bune.

În al patrulea rând, ca sa aducem o mica jertfa lui Dumnezeu, Care a jertfit totul pentru noi. Un mic semn al marii noastre recunostinte si luminoasei noastre dragoste pentru Cel de la Care cerem în rugaciune si viata si sanatate si mântuire si tot ce ne poate da numai nemarginita dragoste cereasca.

În al cincilea rând, ca sa fie o sperietoare pentru puterile cele rele, care navalesc uneori asupra noastra si la rugaciune si ne abat gândurile de la Facatorul nostru – fiindca puterile cele rele iubesc întunericul si fug de orice lumina, mai ales de cea care este închinata lui Dumnezeu si sfintilor Lui.

În al saselea rând, ca sa ne dea imbold la ardere de sine. Precum untdelemnul si fitilul ard în candela, supuse voii noastre, asa sa arda si sufletele noastre cu flacara dragostei în toate patimirile, supuse totdeauna voii lui Dumnezeu.

În al saptelea rând, ca sa ne învete ca dupa cum candela nu poate sa se aprinda fara mâna noastra, nici inima noastra, aceasta candela launtrica a noastra, nu poate Sa se aprinda fara sfântul foc al harului Dumnezeiesc, chiar daca ar fi plina cu toate virtutile – fiindca toate virtutile noastre sunt ca un combustibil, iar de la Dumnezeu este focul ce le aprinde.***Rugaciune la aprinderea candelei.Prea Sfânta si Înalta Treime, primeste dragostea mea înaintea ta si arde în focul Dumnezeirii Tale faradelegile mele si sterge multimea rautatilor mele si da-le îngroparii si uitarii Tale, Doamne. Amin!